Foto's bijeenkomst

Excursie Tilburg

Datum: 27 juni 2019 08:15
tot: 27 juni 2019 21:00
Plaats: Tilburg

Op 27 juni aanstaande vindt onze architectuurexcursie naar Tilburg plaats. Tilburg. Zien we daar een wenkbrauwtje omhoog gaan? Ja, Tilburg. https://nl.wikipedia.org/wiki/Tilburg .

Algemeen

Op weinig plaatsen in Nederland heeft de architectuurgeschiedenis van de afgelopen eeuw zo’n concreet gezicht gekregen als in Tilburg.
Niet alleen bevinden zich in het zuidelijk deel van het centrum op een klein stukje aarde enkele gebouwen die exemplarisch zijn voor hun tijd, zoals het kantongerecht van Jos Bedaux, de Stadsschouwburg van Gerard Holt en Bernard Bijvoet, de ‘Kattenrug’ van Jo van den Broek en Jaap Bakema en het Kunstkluster van Jo Coenen, maar vooral in stedenbouwkundig opzicht zijn op deze plek opeenvolgende stromingen waar te nemen. Kenmerkend voor Tilburg is het beeld van een nooit voltooide stad. De belangrijkste oorzaak hiervan is de morfologische ontwikkeling van de stad. Tilburg kent geen concentrisch groeimodel, maar is gegroeid als een samenklontering van veelal agrarische nederzettingen aan driehoekige knooppunten in het wegennetwerk, de zogenaamde “ herdgangen ”.
Hierdoor mist Tilburg tot op de dag van vandaag een duidelijk herkenbaar stadscentrum. Naast de morfologische oorzaak voor het beeld van een verstrooide stad, wijzen historici op het feit dat Tilburg in het verleden vele grootse plannen heeft gehad om de stad vooruit te brengen, maar dat de realisering hiervan vaak voortijdig is afgebroken.
De binnenstad van Tilburg was lange tijd een zorgenkind en kreeg te weinig prioriteit. Dieptepunt was het debat over de mogelijke komst van een shopping mall buiten de stad. De afgelopen jaren is veel ten goede veranderd. Ook het uiteindelijke afgeblazen referendum over de verbouwing van het stadskantoor toont de betrokkenheid van de Tilburgers bij de binnenstad. Tilburg moest weer een kloppend hart krijgen en het centrum moest een harmonieus geheel worden.
Het is goed dat Tilburg keuzes maakt en echt investeert in de binnenstad. De stad met haar 200.000 inwoners loopt landelijk voorop wat betreft inzetten op ingrijpende herstructurering en ook op sloop. http://www.urhahn.com/economisch-ruimtelijke-visie-tilburg/
Dat het langzaam weer beter gaat met het centrum blijkt niet alleen uit de komst van de Primark, Hudson Bay en recent ook de Decathlon. Samen met betrokkenen heeft de gemeente gewerkt aan een economisch-ruimtelijke visie http://www.urhahn.com/tag/binnenstadsvisie/ om de binnenstad letterlijk en figuurlijk weer kloppend te maken. Belangrijk onderdeel vormen twee gebiedsontwikkelingen die Tilburg flink op de kaart zetten en die enorm in trek zijn bij bewoners, bedrijven en bezoekers: de Piushaven en de Spoorzone.

Wij gaan donderdag 27 juni dan ook verschillende projecten bekijken onder deskundige leiding, beleidsbepalers spreken en ervaren hoe een vanouds her traditionele textielstad transformeert in een moderne universiteitsstad met tal van opmerkelijke binnenstedelijke projecten. En…tal van verrassingen. Zoals u dat van ons bent gewend.

Facts and figures

Vertrek
per luxe touringbus om STIPT 08.30 uur. Ontbijt met krantje wordt verzorgd in de bus.
Plaats : Stadhuis Amersfoort. Parkeren in Stadhuis-garage. Uitrijkaarten zijn verzorgd. We verwachten jullie tussen 08.00 en 08.30 uur. Indien met eigen vervoer wordt gereisd, dit even doorgeven.
Thuiskomst als blijer en wijzer mens omstreeks 21.00 uur.

Na afloop ontvangen alle excursiegangers het recent verschenen boek “Architectuurgids Midden-Brabant “.
Kledingadvies : smart casual

Geef je snel op via de site www.navs.nl en verheug je op een mooie dag.

Organisatie :Martin Timmerman, Maarten Stalenhoef, Hasse J.J. Dekker

Aanmeldingen voor dit evenement

  • Hasse Dekker
  • Floor Swildens
  • Nico van der Zee
  • André Schokker
  • Leon Ansems

Afmeldingen voor dit evenement

  • Willem de Jager
  • Ewout - Berkhof
  • Herman Beens

Reacties op 'Excursie Tilburg'

arch@ansems.nl

Tilburg Schôônste stad van ’t laand

Geplaatst op: 07-04-2019 15:41
Dit bericht is niet OK!